loading

Aktualno

Novi EU projekt – IzaZOVI u krizi
28.03.2022.

Novi EU projekt – IzaZOVI u krizi

SOIH je danas s Uredom za udruge i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva potpisao Ugovor za novi EU projekt iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.  

Okolnosti koje su obilježile proteklo razdoblje - pojava i širenje virusa COVID-19 te potresi pokazali su sve teškoće s kojima se udruge osoba s invaliditetom susreću u prevladavanju krize i pružanju usluga članovima. Osobe s invaliditetom predstavljaju jednu od najmarginaliziranijih skupina ljudi u zajednicama pogođenim krizom, prirodnim katastrofama, sukobima i izvanrednim situacijama. U navedenim situacijama od iznimne važnosti je da udruge osoba s invaliditetom, sukladno članku 11 „Rizične situacije i humanitarna krizna stanja“ Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, budu aktivno uključene u suradnju, koordinaciju i savjetovanje sa svim dionicima i humanitarnim akterima.  

Projekt „IzaZOVI u krizi“ usmjeren je jačanju kapaciteta lokalnih udruga osoba s invaliditetom, kao ciljane skupine, za poduzimanje potrebnih mjera radi osiguranja zaštite i sigurnosti osoba s invaliditetom u rizičnim situacijama, uključujući situacije oružanog sukoba, humanitarnih kriza i prirodnih katastrofa.  

SOIH je ostvario partnerstvo s 10 udruga osoba s invaliditetom, a to su Udruga invalida rada Virovitica, Udruga osoba s invaliditetom Daruvar, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Društvo multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Regoč Slavonski Brod, Udruga osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom Grada Siska, Udruga slijepih USKA i Spinalne ozljede Zagreb te Savezom izviđača Hrvatske. 

Cilj Projekta je unaprijediti kapacitete organizacija civilnoga društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama, a ostvarit će se kroz dva projektna modula - jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnoga društva te jačanje kapaciteta OCD-a i provedba savjetovanja udruga kao poslodavaca u kriznim situacijama. 

Razdoblje provedbe projekta je od 21. ožujka 2022. do 21. kolovoza 2023. godine (18 mjeseci), a ugovoreni iznos je 496.556,53 kuna. Bespovratna sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda iznose 422.073,05 kuna (85%), dok iz Državnog proračuna RH iznose 74.483,48 kuna (15%).

 

 

 

 

Ured za udruge
EU
ESIF
ULJP
NZRCD
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH.
Za više o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija